Waar komt de naam Pterois (spreek uit Ptero-is) nu eigenlijk vandaan?
Koraalduivel
De gewone koraalduivel (Pterois volitans) behoort tot de familie van de schorpioenvissen. Het is een rifbewoner met een lengte van ongeveer 40 centimeter. Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, ‘Pterois’, is afkomstig van het Griekse woord ‘pteron’ dat ‘vleugel’ betekent. Het tweede deel, ‘volitans’ is geleend uit het Latijn waar het werkwoord ‘volare’ zoiets als ‘(heen en weer) vliegen’ of ‘zweven’ betekende. Samen is het natuurlijk een perfecte beschrijving van de koraalduivel die in de warme tropische wateren rustig lijkt te zweven met zijn indrukwekkende vinnen die tegelijkertijd giftige stekels zijn. Dodelijke slachtoffers zijn nooit gerapporteerd, maar de vis kan met zijn giftige stekels zeer pijnlijke steken uitdelen. De koraalduivel kan bij provocatie agressief reageren en moet dan ook voorzichtig worden benaderd.
Het natuurlijke leefgebied loopt van Oost-Afrika via Indonesië en Japan tot Australië. Tegenwoordig is de vis ook voor de kust van Florida te vinden, waarschijnlijk door het vrijlaten van vissen uit aquaria.
De vis jaagt ‘s avonds op kleine vissen, mosselen, garnalen en krabben. Hij probeert deze dan in een hoek te drijven door zijn vinnen uit te spreiden. Hij benadert daarbij zijn prooi uiterst langzaam en voorzichtig. Als deze zeer dichtbij is gekomen, klapt hij de vinnen terug en schiet razendsnel naar voren, om met vooruitgestoken bek de prooi op te happen. Overdag verschuilt de gewone koraalduivel zich in spleten, onder rotsen of bij koraalformaties.
De vis werd als eerst beschreven door Linnaeus op basis van materiaal dat hij had gekregen van de Nederlander Johan Frederik Gronovius.
Pterois Coaching & Consultancy
De naam Pterois Coaching & Consultancy is afgeleid van de koraalduivel, omdat ik bewust heb gekozen om niet mijn eigen naam als bedrijfsnaam te gebruiken. Echter waarom dan een koraalduivel als logo? De afgelopen jaren heb ik heel veel gedoken en één van de mooiste vissen is toch echt de koraalduivel. De keuze om deze vis als logo te gebruiken was dan ook snel gemaakt.